Blog

Het gaat keihard

Op zijn Brabants: het gaat keihard, maar dan wel zonder keien of beton. Het eerste blok staat al. Het houtskelet is gebouwd en het dak zit er op; binnen drie maanden vanuit niets tot het hoogste punt. De vier volgende woonblokken zullen in verschillende stadia één voor één uit de grond rijzen. 

En dan het stro en de leemstuc

Maandag 10 juli werd het eerste stro geleverd voor het eerste woonblok: vijfhonderd balen. We mogen als bewoners eindelijk de handen uit de mouwen steken om de strobalen netjes in de huizen te stallen, zodat ze droog blijven. In de komende weken plaatsen we het stro in de wanden om vervolgens de leemstuc aan te brengen, een belangrijk deel van de isolatie van onze huizen. Na alle voorbereidingen en de vele (online) overleggen, zijn we enthousiast om fysiek te bouwen. Zo wordt de weg naar wonen in ons bijzondere dorp steeds concreter. Vanaf nu zie je ons, gewapend met werkkleding, schoenen met stalen neuzen en bouwhelmen, trots rondstappen en werken op de bouw. Binnenkort volgt meer nieuws over deze bouwfase.

Bij de buren

In het deel van Veldhoven waar ecodorp Klein Oers wordt gebouwd, schieten de huizen als paddestoelen uit de grond. Tijdens een bezoek aan de eigen bouwplaats, neem ik de tijd om één van onze buurprojecten te bekijken. Wat een verschil in bouw, in stijl en materialen. We zijn gewend aan bouwen met beton en bakstenen. De bouw in ecodorp Klein Oers ziet er echt heel anders uit.

Droogtoilet op de bouwplaats

Al voor de bouw begon, ontstond het idee om een droogtoilet op de bouw te zetten. Waarom? Omdat wij straks in onze huizen geen watercloset hebben, maar een droogtoilet. Eén van de bijzondere onderdelen van ons project, zeg maar.

We besparen hiermee super veel water en hoeven niet op het riool aangesloten te zijn. Daarnaast kunnen wij op deze manier ons grijswater opvangen en filteren, waardoor ons water grotendeels kan worden hergebruikt in de permacultuur tuin. Meer informatie over onze composttoiletten en traiselect systeem lees je hier. We krijgen veel vragen over een droogtoilet. Of het stinkt en wel hygiënisch is. Hoe verwerk je ‘dat’ (plas en poep) dan? Met een aantal bewoners hebben we een buiten-wc gemaakt en op de bouwplaats gezet. Daarin is een droogtoilet geplaatst met alle benodigdheden (wc-papier, stro) en een prachtige gebruiksaanwijzing erbij. Ben je op de bouwplaats (met toestemming)? Probeer hem dan eens. Als je durft.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn