Activiteiten van Klein Oers

De plannen voor de bouw van Klein Oers zijn volop in ontwikkeling. Maar als leden zijn we actief met de ontwikkeling van alle facetten, want er is veel meer dan alleen het bouwen van huizen.

Onderstaand tref je een mooie selectie van activiteiten georganiseerd door leden van Klein Oers en door derden:

  • films die ons raken en inspireren
  • webinars om kennis te vergaren
  • bijeenkomsten
  • festivals
Aankomende activiteiten

Categorie evenement :

za
23
okt2021

Verdiepingsbijeenkomst

Alleen toegangkelijk voor leden van Klein Oers en genodigden

Van 14:00 tot 17:00

Ecodorp Klein Oers

Meer informatie...

do
28
okt2021

Webinar ‘Wettelijke kansen en beperkingen bij ecobouw en NUTS’

Allerlei wet- en regelgeving is niet afgestemd op burgerinitiatieven, zelfbouw of offgrid samenleven.

Van 19:30 tot 21:30

Locatie: Online

Het opzetten van een ecodorp of -gemeenschap is een hele klus. Allerlei wet- en regelgeving is niet afgestemd op burgerinitiatieven, zelfbouw of offgrid samenleven. Waar loopt jullie initiatief tegen aan? Waar kunnen jullie anderen inspireren? In dit webinar horen we van elkaar en bespreken de juridische kansen.

Tijdens een gesprek op 6 september 2021 met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bleek dat veel thema’s van ecodorpen onbekend zijn. Het beleid is gericht op generieke, vaak industriële, grootschalige oplossingen. ‘Samenvoorzienend leven’ is een nieuw en onbekend begrip. Regelgeving gaat uit van individuele huishoudens. Collectieve huishoudens met slechts een meter of aansluiting aan de poort is ongekend. Is het mogelijk om een aparte status als ecodorpen te krijgen om deze zaken gezamenlijk te gaan regelen? Veel zaken moeten op lokaal niveau met de gemeente geregeld worden, maar deze kennen de kansen, mogelijkheden van en samenwerking met burgerinitiatieven als ecodorpen vaak onvoldoende. Waar lopen we tegenaan op het gebied van bouw en nuts-voorzieningen en hoe kunnen we samenwerken? In dit webinar gaan we in op de wettelijke uitdagingen in bijvoorbeeld de bouw en bij de NUTS (water, energie en sanitatie) waar ecodorpen en -gemeenschappen tegenaan lopen.

Inleiders zijn o.a. Fedde Jorritsma (Land van Aine), Ferdi Hummelink (Aardehuizen) en Ward Oud (Klein Oers).

Hoofddeel van de avond is het uitwisselen van kennis van ervaringen in themagroepen en het inventariseren van de kansen voor samenwerking.

Meer informatie...

za
13
nov2021

Kennismakingsbijeenkomst

Informatiedag voor nieuwe leden. Betreft enkel diegenen die uitgenodigd zijn.

Locatie: Bekend bij genodigden

Ecodorp Klein Oers

Meer informatie...

Categorie evenement :

See full event list