Ga naar de inhoud

Besparen en consuminderen, hoe doe je dat?

“…ga fietsen en laat de auto staan, was alleen met een volle trommel, koop een grote voorraad als iets in de aanbieding is wat u veel gebruikt, gebruik een harde zeep en geen plastic weggooiflessen, zet de verwarming drie graden lager, doe een trui aan en draag pantoffels…” De website van De Vrek, Bespaarder des Vaderlands, staat barstensvol bespaartips, compleet met tegeltjeswijsheden en een vette knipoog. Vrekken, dat zijn we natuurlijk niet bij Klein Oers. We willen onze voetafdruk zo klein mogelijk maken. We delen straks de wasmachines, de tuin, de fietsenberging, gereedschappen en nog heel veel meer. Dat is leuk en het verrijkt ons sociale leven enorm! Tegelijkertijd beginnen aan alle kanten de kosten wel de pan uit te rijzen, ook voor ons. Het leven wordt duurder en een tips zijn dan best best wel nuttig. De Vrek biedt hulp in ieder geval.

Nou zou het best wel eens zo kunnen zijn dat de Vrek niet zo origineel is als het lijkt. In de jaren negentig was er gedurende bijna vijf jaar al de Vrekkenkrant. Een roemrucht tijdschrift dat na het verschijnen de nodige publiciteit opriep. Een spottende afbeeldingen van theezakjes aan de waslijn was onder andere het gevolg. Aan de andere kant werd door de krant het woord ‘consuminderen’ tot een begrip gemaakt. In 1997 ging het blad niet over in de bovengenoemde website maar in het kwartaalblad Genoeg en dat bestaat vandaag de dag nog steeds. Een keurig verzorgd tijdschrift vol leuke en nuttige artikelen. Voor 30 euro per jaar ben je abonnee en voor 5 euro meer krijg je er een cadeau bij. Ja, dat staat er echt, maar wie daarvoor zal kiezen…? De Vrek vind je op vrekkenpagina.nl , Genoeg op genoeg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *