Het dorp

Klein Oers,
in een notendop

Ons wijkje

Ecodorp Klein Oers is een klein dorp bestaande uit 40 huishoudens. Ons dorp zal bestaan uit:

  • 5 woonblokken
  • een dorpshuis
  • een centrale permacultuurtuin

 

In elk woonblok komen 8 woningen die bestaan uit:

  • twee 1 of 2 persoons levensloopbestendige woningen op de begane grond
  • twee 1 tot 3 persoons appartementen
  • 24 2 á 3 persoons tussenwoningen
  • acht 3 á 4 persoons gezins-hoekwoningen

 

Samengestelde gezinnen of mensen die hun ouders willen laten inwonen, ook daar hebben we aan gedacht. Er komen zowel sociale huurwoningen als koopwoningen. We streven daarbij de koopwoningen voor een groot deel binnen de sociale koopgrens te houden. 

Wonen in een huis van stro, hoe comfortabel is dat? Het antwoord: Heel comfortabel! In woningen met een (super-)isolatie van 40 centimeter dikke strobalen, gecombineerd met ademende leemstuc is het aangenaam wonen. Verwarmen is nauwelijks nog nodig. Bovendien zijn de woningen compact, alles bijelkaar creëert dat verwaarloosbare stookkosten. Wat er nog wel nodig is halen we met een warmtepomp uit de lucht. Radiatoren in de woningen, die zijn er ook niet: muur- of vloerverwarming, is voldoende. De indeling van de huizen beslissen we zelf in overleg met de architect.

Waar komt de keuken? Hoe hoog worden de ramen? Zo is ieder huis uniek op smaak van de bewoner.

Wonen tussen stro

Off-grid en duurzaamheid

Een ecodorp los van gemeentelijke aansluitingen zoals gas, water, elektriciteit en riolering, dat was aanvankelijk het plan. Is dat mogelijk was de grote vraag. Het antwoord: ja, maar de duurzaamheid komt dan wel in het gedrang. En juist dat staat voor ons voorop. Water oppompen van 300 meter diepte bijvoorbeeld, dat doet het waterleidingbedrijf ook. Heel efficiënt voor de hele regio in een keer. En de leidingen liggen er al 100 jaar.  Daar kunnen wij zelf niet niet tegenop. Daarom, eerst duurzaam, daarna mogelijk offgrid.

 

Ook zoeken we zelfvoorzienendheid op in ons groen. Het idee is om de privétuintjes af te schermen met groene en liefst eetbare ‘schuttingen’. Ook zal er een gezamenlijke moestuin zijn met kas volgens het permacultuurprincipe. Volledig zelfvoorzienend voor de voedselvoorziening, daarvoor zijn we veel te klein. Maar we vinden het wel een genot om zoveel mogelijk eetbaars van ons kleine stukje grond te gaan halen. 

 

Bij Klein Oers komen er geen spoeltoiletten in de woningen. Niet een! Voor alle veertig woningen hebben we gekozen voor droogtoiletten in combinatie met het in de tuin composteren van de inhoud. Waarom? In een spoeltoilet spoel je dagelijks kostbare grondstoffen en liters drinkwater weg. Door menselijke ontlasting te composteren maken wij er op een veilige manier compost van. En die draagt bij aan de bodemvruchtbaarheid van Klein Oers. Reinigen in een rioolwaterzuiveringsstation en zelfs ook in een helofytenfilter is geen hergebruik maar het creëren van afval. Nuttig gebruiken, water besparen en de natuurlijke kringloop herstellen is ons doel. Roept dat vragen op? Klinkt het eng? Dat begrijpen we helemaal! Voor ons wordt het straks ook wennen.

Voorzieningen

Het dorp bestaat niet alleen uit de woningen. Te midden van de woningen komt een gezamelijke tuin waarin ontspanning en voedselverbouwing een prachtige balans opzoeken. Ook komt er een gezamelijk dorpshuis met een grote keuken, washok en ruimtes waar we gebruik van kunnen maken. 

De collectieve binnentuin wordt onder andere voorzien van wadi’s, bomen en een moestuin. Doel is  om zoveel mogelijk water op het terrein ‘vast te houden’. Er is aandacht voor een klimaatvriendelijke omgeving, de tuin is klimaatrobuust. Er zijn plekken voorzien waar ontmoeting wordt gestimuleerd. De tuin wordt met oog voor de natuur en het milieu ingericht, waardoor biodiversiteit wordt bevorderd. Samen met de bewoners van het naastgelegen Boserf beheren wij een klein voedselbosje.

 

Het dorpshuis is gepositioneerd aan de Eindhovense baan, welke in het gebiedsplan ‘De Zilverackers’ gedefinieerd is als ondernemerslint. Het heeft een lokale positie binnen het plan en vormt als het ware het ‘gezicht’ van het Ecodorp. Het voorziet in gedeelde functies zoals: wasruimte, werkruimten, gezamenlijke woonkamer, keuken en logeerkamers. Ook heeft het een centrale functie als het gaat om voorlichting én ‘off grid’ energievoorzieningen. Het gebouw zal worden gerealiseerd met een grote mate van zelfwerkzaamheid en zal zoveel mogelijk worden opgebouwd uit hergebruikte bouwmaterialen.

Een handje dorpsgenoten

We doen het samen

We doen het samen. Dat is waar het bij Klein Oers om draait. Nu bouwen we samen, straks zorgen we samen voor het onderhoud van de huizen en de tuin. We zorgen samen dat er een aantal keer per week gekookt wordt, we zorgen samen voor de tuin en de omgeving. Het dorp draait op zelfwerkzaamheid. Dit betekent dat alle dorpelingen een steentje bijdragen in en aan het dorp. Ook werken wij met ‘kringen’, de sociocratische versie van een werkteam. Elke kring houdt zich bezig met zijn eigen expertise. Iedereen kan zich aansluiten bij de kringen en iedereen kan een nieuwe kring het leven in blazen als dit nodig is. De besluitsvorming gaat middels de sociocratische CONSENT- methode. 



Wonen in Klein Oers

Wil je ook graag komen wonen in Klein Oers? vul dan dit formulier in, dan kom je erbij op de wachtlijst.