Ga naar de inhoud

Groen licht voor ons duurzaam sanitairbeheer

droogtoilet-of-bst

Geruime tijd geleden hebben we de beslissing genomen alle toiletinhoud te gaan composteren. Geen enkele woning krijgt straks de beschikking over een spoeltoilet. Zowel de kleine als de grote boodschap gaan samen met toegevoegd plantaardig strooisel en gft naar de composthopen. We doen dat volgens de methode van Joseph Jenkins, de onbetwiste specialist op dit gebied. Daarmee krijgen wij de beste kwaliteit compost zonder dat het gaat stinken. Ook de eventuele ziekteverwekkers leggen het loodje. Dat wij dat in een keer voor alle veertig huishoudens gaan doen is uniek te noemen in Nederland, Klein Oers loopt hierin voorop. Menselijke ontlasting is een kostbare grondstof en behoort deel uit maken van de voedselkringloop vinden wij, het is geen afval!

Selectief

Dat wij deze keuze hebben gemaakt opent meteen de weg om ook selectief met de verwerking van ons restwater om te kunnen gaan. Grijs water wordt het water afkomstig van wasmachine, keuken en douche genoemd. De vervuiling hiervan is vele malen minder dan van zwart water en dat opent perspectief. Aan de universiteit van Bergen Henegouwen in België ontwikkelde wijlen Joseph Országh zo’n twintig jaar geleden al een totaalconcept voor duurzaam sanitairbeheer. Het toilet, waarmee hij op een vergelijkbare manier omgaat als Joseph Jenkins, noemde hij BST, wat staat voor Biogestuurd Strooisel Toilet, een naam die wij ook graag zullen gaan gebruiken. De naam ‘composttoilet’ roept wat verwarring op. Al zijn er leveranciers die anders beweren, ín een toilet kun je niet composteren.

Traiselect

Országh’s methode om grijs water te zuiveren noemde hij Traiselect. In het Frans staat dit voor traitement selectif, ofwel selectieve behandeling. Een logische stap dat Klein Oers nu definitief hier voor kiest. De voordelen zijn legio: geen verbruik van energie, geen ruimtebeslag in de tuin en bij goed gebruik is er geen onderhoud nodig. De zuivering gebeurt kort gezegd ondergronds in eenvoudige septic tanks van 20.000 liter per stuk. Ieder woonblok krijgt straks zijn eigen put. Het gezuiverde water verdwijnt, na een doorstroomtijd van een dag of twintig door de put, via een wadi in de bodem onder Klein Oers of we gebruiken het voor de planten in de tuin. 

Het Biogestuurd Strooisel Toilet
Traiselect grijswater zuivering

 

Drinkwater

Om van regenwater een hoogwaardig drinkbaar water te maken ontwikkelde Josheph Országh Pluvalor, dat voortkomt uit valorisation intégrale de l’eau de pluie, wat zoiets betekent als het opwaarderen en integraal toepassen van regenwater. Zelf drinkwater produceren zou daarmee voor een ‘dorp’ met offgrid-ambities al snel voor de hand kunnen liggen. Helaas is het niet allemaal zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Drinkwater in Nederland voldoet aan strenge wet- en regelgeving en wordt constant gecontroleerd. Drinkwater mag alleen ‘drinkwater’ worden genoemd als het aan alle gestelde normen voldoet. In feite is het vervaardigen van drinkwater in Nederland voorbehouden aan de tien drinkwaterbedrijven. Enkel op individueel niveau kun je hiervan afwijken. Iemand die binnen zijn huishouden water geschikt maakt om te drinken mag dat doen zolang hij of zij dat maar niet beschikbaar maakt (levert) voor derden. Ondanks dat Ecodorp Klein Oers een community vormt is het voor ons (nog) niet toegestaan zelf drinkbaar water te maken en te benutten. Wij worden niet gezien als een enkel huishouden. Daarnaast is het ook goed om je af te vragen hoe groot de milieu-impact is op het gebied van CO2-uitstoot wanneer je zelf water produceert. Zuiveren en verpompen kost energie en grondstoffen, evenals de productie en het vervoer van de benodigde apparatuur en regelmatig te vervangen onderdelen hiervan. Het op grote centraal zuiveren voor een grote gemeenschap zoals de drinkwaterbedrijven doen, gebeurt zeer efficiënt en de benodigde leidingen naar onze wijk liggen er al vele decennia. De herkomst van het water lijkt wat betreft gezondheid ook geen spelbreker te zijn. Voor het gehele gebied waar Klein Oers deel van uitmaakt, is het drinkwater afkomstig uit bronnen van waaruit water van duizenden jaren oud naar boven wordt gehaald. Water van grote diepte die, voor zover wij weten, (nog) vrij van bestrijdingsmiddelen en medicijnresten is. Wij beperken ons voorlopig dan ook tot het drinkwater geleverd door Brabant Water. Iedere woning krijgt een eigen aansluiting met watermeter. Ondertussen blijft nog wel de vraag openstaan hoe duurzaam het is om oerbronnen leeg te trekken.

Primeurs!

Onlangs heeft de gemeente Veldhoven ons eindrapport bekeken en de keuzes in orde bevonden. Daar zijn wij waanzinnig blij mee! Klein Oers wordt straks het allereerste wooninitiatief in Nederland dat Traiselect zal gaan toepassen en geen enkel spoeltoilet zal herbergen! Wij hopen dat na ons nog vele ecodorpen, en wie weet ook reguliere woningen, zullen volgen. In onze overtuiging kun je geen duurzamere methode vinden die hier aan zal kunnen tippen. Houd ons dus in de gaten!

2 reacties op “Groen licht voor ons duurzaam sanitairbeheer”

  1. Heel tof om te lezen, en gefeliciteerd met deze mijnpaal. Ik hou het erg graag in de gaten, zodat we voor onze tiny house community in wording (Klein Groenrijk) ook een mooie oplossing gaan vinden die voor iedereen goed voelt. Een WC zonder spoelen klinkt erg mooi, inderdaad omdat je dan een erg kostbare grondstof in het systeem houdt. Veel succes de komende tijd!

  2. Pingback: Het gaat keihard -

Reacties zijn gesloten.