Meteen naar de inhoud

Toiletten en Composteren

Joseph Jenkins, de specialist in het composteren van humanure legt uit hoe je een composthoop op de juiste manier opbouwt.

Composteren, natuurlijk doe je dat

Klein Oers kiest voor droogtoiletten in combinatie met composteren. Waarom? In een spoeltoilet spoel je dagelijks kostbare grondstoffen en liters drinkwater weg. Door menselijke ontlasting te composteren maken wij er op een veilige manier compost van. En die draagt bij aan de bodemvruchtbaarheid van Klein Oers. Reinigen in een rioolwaterzuiveringsstation en zelfs ook in een helofytenfilter is geen hergebruik maar het creëren van afval. Nuttig gebruiken, water besparen en de natuurlijke kringloop herstellen is ons doel. Roept dat vragen op? Klinkt het eng? Dat begrijpen we helemaal! Voor ons wordt het straks ook wennen.

Meer weten? Kijk bijvoorbeeld eens op het Vlaamse Lowtech Magazine .

Definitie van compost

Compost mag alleen compost heten als het aan drie voorwaarden voldoet:

  • mensen maken of beheren het
  • organismen die zich vermenigvuldigen in de compost doen dit in aanwezigheid van zuurstof
  • het proces genereert interne biologische warmte


Vooral dit laatste punt is belangrijk, want het zorgt voor het vernietigen van ziekteverwekkers. Bij vrijwel alle andere methodes gebeurt dit in onvoldoende mate.

compost
droogtoilet-of-bst

Dat zal vast gaan stinken

Nou nee, zeker niet! Je dagelijkse boodschap dek je af met een laag plantaardig strooisel zoals zaagsel, vlas, fijn gemalen bladeren enzovoorts. De koolstof van dit materiaal bindt zich aan de stikstof en voorkomt dat het vervelend gaat ruiken. En als je dan toch nog wat ruikt, is dat een teken dat je gewoon nog iets meer strooisel toe moet voegen. En je boodschap is afgedekt, niemand die jouw buitengewone prestatie nog kan beoordelen.

Nog meer weten?

The Humanure Handbook –  Joseph Jenkins
Eautarcie – Complementaire duurzame waterbeheerstechnieken
Broodje poep – De actievoerders
Fabulous Toilettes – Uitgebreid keus in droogtoiletten
LocalWise – Droogtoiletten en accessoires uit Groningen

Het Humanure Handboek

The Humanure Handbook van Joseph Jenkins geldt als het standaardwerk als het gaat over composteren van menselijke ontlasting. Tot voor kort was het boek in Nederland en België alleen in het Engels beschikbaar. Composteren van ‘humanure’ is een niche, natuurlijk. Maar wij trokken de stoute schoenen aan en hebben het vertaald! Download de gratis pdf vanaf de website van de auteur in Pensylvania. (Met een verbeterde versie zijn we nog bezig).

Na het lezen ervan zul je beseffen hoe raar het eigenlijk is dat we menselijke uitwerpselen in (drink)water wegspoelen. Kilometers verderop laten we mensen het weer scheiden en schoonmaken. Zonde van al het werk en de energie. Humanure is geen afval! Het is een kostbare grondstof.

humanure-handboek

Onze partners