Ga naar de inhoud

Sanitair

Bij Klein Oers komen er geen spoeltoiletten in de woningen. Niet een! Voor alle veertig woningen hebben we gekozen voor droogtoiletten in combinatie met het in de tuin composteren van de inhoud. Waarom? In een spoeltoilet spoel je dagelijks kostbare grondstoffen en liters drinkwater weg. Door menselijke ontlasting te composteren maken wij er op een veilige manier compost van. En die draagt bij aan de bodemvruchtbaarheid van Klein Oers. Reinigen in een rioolwaterzuiveringsstation en zelfs ook in een helofytenfilter is geen hergebruik maar het creëren van afval. Nuttig gebruiken, water besparen en de natuurlijke kringloop herstellen is ons doel. Roept dat vragen op? Klinkt het eng? Dat begrijpen we helemaal! Voor ons wordt het straks ook wennen.

Meer weten? Kijk bijvoorbeeld eens op het Vlaamse Lowtech Magazine .

Droogtoiletten, ja natuurlijk!

droogtoilet-of-bst

Joseph Jenkins, de specialist in het composteren van humanure legt uit hoe je een composthoop op de juiste manier opbouwt.

Dat zal vast gaan stinken

Nou nee, zeker niet! Je dagelijkse boodschap dek je af met een laag plantaardig strooisel zoals zaagsel, vlas, fijn gemalen bladeren enzovoorts. De koolstof van dit materiaal bindt zich aan de stikstof en voorkomt dat het vervelend gaat ruiken. En als je dan toch nog wat ruikt, is dat een teken dat je gewoon nog iets meer strooisel toe moet voegen. En je boodschap is afgedekt, niemand die jouw buitengewone prestatie nog kan beoordelen.

Nog meer weten?

The Humanure Handbook –  Joseph Jenkins

Definitie van compost

Compost mag alleen compost heten als het aan drie voorwaarden voldoet:

  • mensen maken of beheren het
  • organismen die zich vermenigvuldigen in de compost doen dit in aanwezigheid van zuurstof
  • het proces genereert interne biologische warmte


Vooral dit laatste punt is belangrijk, want het zorgt voor het vernietigen van ziekteverwekkers. Bij vrijwel alle andere methodes gebeurt dit in onvoldoende mate.

compost

Grijs waterzuivering

Omdat wij geen spoeltoiletten in de woningen krijgen, blijft er slechts licht vervuild afvalwater over. Grijs water wordt dat genoemd. Het enige systeem vindbaar dat zich specifiek richt op het zuiveren hiervan is Traiselect. Traiselect is de afkorting van de Franse woorden traitement sélectif (‘selectieve behandeling’ in het Nederlands). Het is een biologisch zuiveringssysteem dat ontwikkeld werd aan de Universiteit van Bergen in België. Het is enkel toepasbaar voor de behandeling van grijs water. Ondanks dat het systeem al enkele decennia bestaat heeft Ecodorp Klein Oers de primeur in Nederland!

Traiselect is in feite niet veel meer dan een eenvoudige (betonnen) septische put met twee compartimenten die normaal in de handel verkrijgbaar is. Het onderscheid met het regulier gebruik van septische putten is dat er beslist geen vetafscheider voor de put geplaatst mag worden. In de vetlaag die in de put aan de oppervlakte ontstaat, zullen zich bacteriën gaan vestigen die nodig zijn voor de afbraak van het vuil. De eenvoud, of noem het low tech, heeft grote voordelen. Energie is er niet voor nodig en bij goed gebruik is er geen onderhoud nodig. Het gereinigde water infiltreert via een wadi in de bodem onder Klein Oers waar bodembacteriën de allerlaatste restjes onder handen nemen.

Meer weten? Alle informatie over de complementaire duurzame waterbeheerstechnieken vind je bij Eautarcie.org

Traiselect met beluchtingsput
humanure-handboek

Het Humanure Handboek

The Humanure Handbook van Joseph Jenkins geldt als het standaardwerk als het gaat over composteren van menselijke ontlasting. Tot voor kort was het boek in Nederland en België alleen in het Engels beschikbaar. Composteren van ‘humanure’ is een niche, natuurlijk. Maar wij trokken de stoute schoenen aan en hebben het vertaald! Download de gratis pdf vanaf de website van de auteur in Pensylvania.

Na het lezen ervan zul je beseffen hoe raar het eigenlijk is dat we menselijke uitwerpselen in (drink)water wegspoelen. Kilometers verderop laten we mensen het weer scheiden en schoonmaken. Zonde van al het werk en de energie. Humanure is geen afval! Het is een kostbare grondstof.

Onze partners