Ecodorp Klein Oers wordt realiteit!

Over 2 jaar wonen we in het eerste offgrid ecodorp van Nederland.

Daphne:

" Ik wil duurzaam wonen en leven in verbinding met de natuur en met mensen om me heen!"

Eigen groenten in kas

Eerste offgrid ecodorp

Een ecodorp los van gemeentelijke aansluitingen zoals gas, water, elektriciteit en riolering. Is dat mogelijk? Wij denken van wel! Behalve internetaansluitingen moet het dorp geheel zelfvoorzienend worden. Lukt dat niet nu, dan later. Iedere bewoner krijgt de keuze tussen wifi of bekabeld internet. Stralingsarm als dat nodig is, individueel of samen met de buren. 

Het dorp

De gemeente Veldhoven heeft voor ons een kavel gereserveerd van 1 hectare, nabij het dorp Oerle in de wijk Zilverackers. De lokale bevolking spreekt Oerle uit als Oers. Vandaar de naam Klein Oers (Klên Oers).

De huizen

Het dorp zal bestaan uit 5 grote langgevelhoeves, een dorpshuis en een centrale permacultuur-moestuin. In elke hoeve komen 7 – 12 woningen.

De hoeve’s bestaan uit:

  • 1 of 2 persoons levensloopbestendige woningen op de begane grond
  • 1 tot 3 persoons appartementen
  • 2 á 3 persoons tussenwoningen
  • 3 á 4 persoons gezins-hoekwoningen

Samengestelde gezinnen of mensen die hun ouders willen laten inwonen, ook daar gaan we aan denken. Tussenmuren van houtskeletwoningen zijn relatief eenvoudig door te breken om een deur te kunnen plaatsen. Op die manier heb je twee aparte woningen maar is er wel van binnenuit verbinding.

Materialen

De bouwmethode ligt inmiddels vast: houtskelet in combinatie met strobalen, aan de binnenkant afgewerkt met leem uit de directe omgeving. De gevelbekleding aan de buitenkant maken we van hout. Deze bouwmethode is in tegenstelling tot beton en baksteen CO2 negatief. Ook zal er bij de keuze van overige bouwmaterialen rekening worden gehouden met het milieu. Ademend en vochtregulerend voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Met de duurzaamheid zit het ook wel goed. Wist je dat er stobalenhuizen bestaan van meer dan honderd jaar oud?

Speelse en ronde vormen/ de guldensnede

In de natuur is eigenlijk niets recht. In ons dorp willen we daarom zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke en speelse vormen. Dit zorgt voor een fijne sfeer.

terrein

Voor iedere portemonnee

Er komen zowel sociale koop- als huurwoningen. Koop maximaal € 220.000,- inclusief offgrid-installaties en huur maximaal € 710,00 per maand. Een vrije sectorwoning kost rond € 300.000,-. 

Groen dorp

Het idee is om de privétuintjes af te schermen met groene en liefst eetbare ‘schuttingen’. Denk bijvoorbeeld aan klimframbozen. Ook zal er een gezamenlijke moestuin zijn met kas volgens het permacultuurprincipe. We willen ook graag kippen en wellicht andere dieren. Zij mogen op een voor hen zo prettig mogelijke manier rondscharrelen. Volledig zelfvoorzienend voor de voedselvoorziening, dat zal niet gaan lukken maar we vinden het wel een genot om zoveel mogelijk vers en biologisch uit eigen tuin te kunnen eten. Daarnaast willen we heel graag samenwerken met biologische boeren in de regio.

Sociaal

Het dorp krijgt een sociaal en gezellig karakter. Te vergelijken met hoe buren in vroegere tijden samen leefden en voor elkaar zorgden. Ons dorp is geen commune waarin alles strak geregeld is. Er is vrijheid. Ieder heeft zijn eigen levensvisie en dat respecteren we. Wel delen we kernwaarden als ecologisch, duurzaam,  en gezond leven. In het dorpshuis zullen diverse activiteiten worden georganiseerd, door ons zelf maar ook door anderen van buiten het ecodorp.

Sociocratie

Binnen het dorp is er sprake van een sociocratische besluitvorming.

Plattegrond

voorlopig-ontwerp-plattegrond Klein Oers