Ga naar de inhoud

Ecodorp Klein Oers

stap voor stap naar realiteit!

Binnen 1 jaar wonen we in de duurzaamste ecowijk van Nederland!!

Eigen groenten in kas

Eerste offgrid ecodorp?

Een ecodorp los van gemeentelijke aansluitingen zoals gas, water, elektriciteit en riolering, dat was aanvankelijk het plan. Is dat mogelijk was de grote vraag. Het antwoord: ja, maar de duurzaamheid komt dan wel in het gedrang. En juist dat staat voor ons voorop. Water oppompen van 300 meter diepte bijvoorbeeld, dat doet het waterleidingbedrijf ook. Heel efficiënt voor de hele regio in een keer. En de leidingen liggen er al 100 jaar.  Daar kunnen wij zelf niet niet tegenop. Daarom, eerst duurzaam, daarna mogelijk offgrid.

 

Het dorp

De bouw van onze huizen is al geruime tijd in volle gang. Vijf woonblokken verrijzen er en een dorpshuis op 1 hectare grond in de wijk Zilverackers, gemeente Veldhoven. Dit te midden van andere CPO-projecten. CPO staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap, ofwel wij bepaalden met z’n allen wat we zouden gaan bouwen.

Boserf is onze directe buur waarmee wij ook een klein voedselbosje zullen gaan delen. Aan de andere kant groeien in de kassen de bloemen van Keijzers Rozen.

Zilverackers ligt vlakbij het dorp Oerle in het uiterste westen van Veldhoven.

Klein Oerle?

Nee, Klein Oers. De lokale bevolking spreekt Oerle uit als Oers. Vandaar de naam Klein Oers (Klên Oers).

De woningen

Ons wijkje zal bestaan uit:

  • 5 woonblokken
  • een dorpshuis
  • een centrale permacultuurtuin

In elk woonblok komen 8 woningen die bestaan uit:

  • twee 1 of 2 persoons levensloopbestendige woningen op de begane grond
  • twee 1 tot 3 persoons appartementen
  • 24 2 á 3 persoons tussenwoningen
  • acht 3 á 4 persoons gezins-hoekwoningen

Wonen met een kleine ecologische voetafdruk vraagt om kleine woningen. Het woonoppervlak zal daarom variëren van 50 m² voor één of tweepersoons huishoudens tot maximaal 92 m² voor een groot gezin.

Samengestelde gezinnen of mensen die hun ouders willen laten inwonen, ook daar hebben we aan gedacht.

Materialen

De bouwmethode is houtskelet in combinatie met strobalen, aan de binnenkant afgewerkt met leem. De gevelbekleding aan de buitenkant maken we deels van hout. Deze bouwmethode is in tegenstelling tot beton en baksteen CO2-negatief. Ook zal er bij de keuze van overige bouwmaterialen rekening worden gehouden met het milieu. Ademend en vochtregulerend voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Met de duurzaamheid zit het ook wel goed. Wist je dat er stobalenhuizen bestaan van meer dan honderd jaar oud?

Speelse en ronde vormen/ de guldensnede

In de natuur is eigenlijk niets recht. In onze tuin willen we daarom zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke en speelse vormen. Dit zorgt voor een fijne sfeer.

maquette-eko

Voor iedere portemonnee

Er komen zowel sociale huurwoningen als koopwoningen. We streven daarbij de koopwoningen voor een groot deel binnen de sociale koopgrens te houden. 

Groen wijkje

Het idee is om de privétuintjes af te schermen met groene en liefst eetbare ‘schuttingen’. Denk bijvoorbeeld aan klimframbozen. Ook zal er een gezamenlijke moestuin zijn met kas volgens het permacultuurprincipe. We willen ook graag kippen en wellicht andere dieren. Zij mogen op een voor hen zo prettig mogelijke manier rondscharrelen. Volledig zelfvoorzienend voor de voedselvoorziening, daarvoor zijn we veel te klein. Maar we vinden het wel een genot om zoveel mogelijk eetbaars van ons kleine stukje grond te gaan halen. Daarnaast willen we heel graag samenwerken met biologische boeren in de regio.

Sociaal

Het dorp krijgt een sociaal en gezellig karakter. Te vergelijken met hoe buren in vroegere tijden samen leefden en voor elkaar zorgden. Ons ecodorp is geen commune waarin alles strak geregeld is. Er is vrijheid. Ieder heeft zijn eigen levensvisie en dat respecteren we. Wel delen we kernwaarden als ecologisch, duurzaam,  en gezond leven. In het dorpshuis zullen diverse activiteiten worden georganiseerd, door ons zelf maar ook door anderen van buiten het ecodorp.

Sociocratie

Binnen het dorp is er sprake van een sociocratische besluitvorming.

Voorzieningen

Plattegrond

plattegrond-klein-oers

Onze partners