Ga naar de inhoud

Ecodorp Klein Oers, pionier in offgrid

'Nul op de meter is echt niet genoeg. Nee, wij gaan een heel
stuk verder en streven naar offgrid! Onafhankelijk, vrij en extreem duurzaam wonen.'

Harry:

" ..het milieu zo min mogelijk belasten en onze 'voetafdruk' zo klein mogelijk houden. Klein en eenvoudig wonen, zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn, biologisch eten zijn een paar aspecten."

samen eten

Het initiatief

In 2016 kwam Cynthia van Schendel op het idee om een ecodorp te starten. Na een oproep op Facebook en een advertentie op de website van ‘De Omslag’, bleken meer mensen in de omgeving van Eindhoven, Veldhoven en Valkenswaard met hetzelfde idee rond te lopen.

De initiatiefgroep heeft zich inmiddels omgevormd tot kernkring. Zij heeft steeds bestaan uit minimaal 3 personen van wisselende samenstelling. De grote lijnen zetten zij uit. De toekomstige bewoners werken ze nu op sociocratische wijze uit.

Pionier in offgrid wonen

Duurzaam , klimaatadaptief en milieubewust!

Een offgrid-woning is inmiddels niet meer zo heel bijzonder. Maar een dorp van 40 woningen, dat is wel even iets anders! Ecodorp Klein Oers is hierin uniek te noemen. De grote vraag hierbij is, hoe pak je dat aan?

Water

Voor de watervoorziening willen we gebruik maken van hemelwater of grondwater van grote diepte. Dit water vangen we op waarna het wordt gefilterd en gezuiverd. Het moet bruikbaar zijn voor was-, kook-, en drinkbaar water. Binnen het ecodorp gaan we zuinig met water om. Na gebruik zal het weer worden gezuiverd en teruggebracht in het circulaire watersysteem.

Vanwege de klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met lange periodes van droogte afgewisseld met piekbuien. We willen slim nadenken over mogelijkheden om hier goed mee om te gaan.

Toiletten

Menselijk uitwerpselen maken deel uit van de natuurlijke kringloop. Er komen daarom droogtoiletten ook wel Biologisch gestuurde Strooisel Toiletten (BST) genoemd. In de tuinen worden poep en urine samen met plantaardig materiaal gecomposteerd. Dit kan op een verantwoorde manier (thermofiel). Meer hierover lees je op de pagina composteren.

 

leem stuc

Energie

Momenteel werken wij hard aan het energieplan. Ecodorp Klein Oers organiseerde samen met GEN-NL een online seminar waarbij wij kennis deelden met andere ecodorpen in Nederland. Binnenkort hopen wij ons plan uitgewerkt te hebben.

Vragen die daarbij naar voren komen zijn onder andere: Welke vormen van verwarmen zijn het meest geschikt in een off grid-dorp? Voor het opwekken van elektriciteit liggen zonnepanelen voor de hand maar wat doen we in de winter als de zon minder schijnt? En hoe slaan we het op?